Har I en robust feedback kultur?

Robust Feedback ønskes

Jeg er ved at læse en bog af Ed Catmull. Den hedder ”Creativity Inc.” Det siger måske ikke så mange mennesker så meget, men når jeg siger, at han var en af de tre originale stiftere af Pixar Films, så ved de fleste, hvad det handler om.

Det, der fascinerer mig i denne her bog er, at Catmull på et tidspunkt beskriver processen omkring at lave disse fantastiske tegnefilm, og et sted skriver han: ”Early on all our movies suck!” Med andre ord, det der på et tidspunkt bliver til en fantastisk tegnefilm, starter ikke sit liv som en fantastisk tegnefilm. Enhver film begynder som nogle idéer, nogle noter, nogle råskitser, forsøg og så videre, som gradvist gennem en længere proces bliver forfinet, tunet og trimmet, indtil det til sidst bliver en fantastisk film.

Så hvordan gør de det?

Ja, et af elementerne er, hvad Ed Catmull selv beskriver som en robust feedback kultur. Én gang om måneden sætter de sig ned og laver en gennemgang af en film, der er under udvikling, som nogle gange er både to og tre år undervejs før den bliver færdig .

Det er ledergruppens opgave at lave denne statusgennemgang. Og på det tidspunkt er der selvfølgelig nogle mennesker, der har arbejdet rigtig hårdt og meget længe med filmen. De ser selvfølgelig filmen som deres baby og har masser af tid og energi investeret i projektet, men de ved også at den er stadigvæk ikke fuldkommen, og der er masser af ting, som stadig skal forbedres.

For ledelsesteamet gælder det om, at man får sagt det nødvendige, dog uden at tage motivationen fra produktionsteamet. Det vil sige, man har en kultur, hvor at man godt kan tale om forslag til forbedringer og komme med konstruktiv kritik, uden at nogen bliver sure, kede af det eller fornærmede. De får at vide, hvad der fungerer, og hvad der ikke fungerer. MEN – de får ikke at vide, hvad de skal gøre, for at det bliver bedre! Det skal de selv finde ud af.

Efter at en film har været sådan en feedback igennem rigtig mange gange, opstår omsider en fantastisk film. Hvis man havde en kultur, hvor man ikke kunne sige hinanden sandheden, og hvor man ikke kunne udtrykke, hvad man virkelig føler, så var disse film aldrig blevet til de successer, de rent faktisk blev, for så havde man pakket sine betænkeligheder ind i utydelige budskaber, dumme jokes eller andre former for uklar kommunikation. Eller endnu værre – chefen havde taget over og sagt: ”Nu gør vi sådan her!” Men det får man ikke high performance ud af.

Uden feedback, ingen forbedringer
På engelsk findes der et fantastisk udtryk, som hedder candor. Det er lidt svært at oversætte til dansk med ét ord, for det dækker over flere ting. Det handler om en kombination af åbenhed, oprigtighed, ligefremhed og ærlighed. Men på en måde, hvor der ikke er nogen skjult dagsorden. Der er ikke nogen, der forsøger at få andre til at se små ud, og der er ingen, der har personlige dagsordner, de for alt i verden skal have igennem. Man siger oprigtigt, hvad man har på hjertet og formålet er altid at få opgaven løst. Og naturligvis at levere et fantastisk resultat! Man går efter bolden, og ikke efter manden. For uden robust feedback bliver slutproduktet aldrig fantastisk. Det kunne rigtig mange ledelsesteams lære en masse af!

 

Har du spørgsmål eller kommentarer?