Er du en lyseslukker?

Der tales rigtig meget om ledernes evne til at motivere og skabe engagement, og der er bred enighed om, at medarbejderengagement er en nøglefaktor i forhold til produktivitet. Engagerede medarbejdere er mellem to og ti gange så produktive som uengagerede medarbejdere.

Der er skrevet meget om, hvad der skaber engagement. Men det er mindst lige så vigtigt at se nærmere på, hvad der slukker engagementet? Hvad er det der gør, at dygtige medarbejdere trækker på skuldrene og siger til sig selv: ”Det nytter ikke noget, det kan være lige meget. Jeg orker det ikke!”

Det har naturligvis noget med lederen at gøre. Nogle ledere kan med deres adfærd og optræden skabe et klima, hvor de stille og roligt slukker eller skruer ned for engagementet. Det er som regel ikke noget, den enkelte leder selv er opmærksom på – det er bare noget der sker, formentlig fordi ingen har gjort lederen opmærksom på, hvordan vedkommendes opførsel påvirker medarbejdergruppen.

Jeg kalder sådan en leder for en lyseslukker-leder. Lyseslukkere gør sig særligt bemærkede på 3 fronter:

  1. Lyseslukkere fortæller deres medarbejdere, hvordan de skal løse opgaver, som de allerede er i gang med at løse – eller udmærket godt ved hvordan de skal løse!
  2. Lyseslukkere nedgør deres medarbejdere foran kollegaer eller andre. Det behøver ikke at være stort og voldsomt – men bare denne her underforståede fremtoning: ”Det er mig der er chefen, og jeg ved bedst!”
  3. Lyseslukkere elsker overraskelser. Bedst som medarbejderne er i gang med at løse en opgave, så ændrer lyseslukker-lederen kurs. Uden varsel! Skifter prioritet, dropper opgaven, sætter nogle andre til at løse den samme opgave, eller hvad det måtte være. Mens gode ledere kendetegnes ved at de netop gør det, de siger (Walk the talk), så kan en lyseslukker-leder finde på at gøre ting, de aldrig har talt om – og derfor kommer eventuelle ændringer og spontane tiltage, som en komplet overraskelse for deres omgivelser.

Tænk lidt over det. Kender du sådan en lyseslukker…?

Har du spørgsmål eller kommentarer?