Den Danske Model

“Det danske forhandlingssystem bygger på, at arbejdsgivere og lønmodtagere gensidigt acceptere, at de har modsatrettede interesser.”

skrev Politikken i forbindelse med lære konflikten

Ja, og det er måske i virkeligheden problemets kerne.

Det var rigtig engang ingen tvivl om det. Det er også en uomtvistelig kendsgerning at rigtigt meget af den danske success og relativt høje velstand kan tilskrives netop den danske model.

Men når vi kigger ud over landskabet – eller måske snarer historiens store kirkegård så er den strøet med virksomheder som ligger der, præcis for de de holdt fast ved det der var ders kerne kompetence på et tidspunkt hvor det ikke længere var relevant.

Magasin Du Nord gjorde det, SAS med business class, Kodak med Kodachrome… vi kan blive ved. Typisk sker der det, at det der var en kernekompetence udvikler sig til at blive til en akilles hæl – men netop fordi alle ved, at den der kernekompetence var årsag til vores succes og rigtige mange har investeret deres energi i netop det koncept bliver det til en hellig ko som ingen tør røre før det er for sent. De der har deres sjæl og levebrød i klemme i den gamle model vil altid kæmpe med næb og klør for at hold fast på det der var – det er frø princippet igen.

Hånden på hjertet har arbejdstager og arbejdsgiver virkelig modsatrettede interessser i det globaliserede 21 århundrede?

– jo, der findes skændsler som Ryanair i denne her sammenhæng og desvære også andre.

Men er det en tankegang der tilhøre fremtiden – er det den tankegang der vil give nationen en konkurence fordel fremadrette – jeg tvivler meget på det.

Heldigvis findes der allerede en voksende andel af at virksomheder OG medarbejder som har indset at det er en utrolig gammeldags måde at se på verden på.

Personligt er jeg ikke et sekund i tvivl hvad slags virksomhed jeg helst ville have min pensions opsparing i.( se her hvorfor)

Her er lidt inspiration hvis du vil vide mere om en tankegang der efter min mening kommer til at afløse ‘Den Danske Model’ – Jeg tror vi alle ville få meget mere ud af at tænke i de baner end at fastholde en forældet skyttegravs tænkning…

Stoos

Concious Capitalisem

UnBoss

Har du spørgsmål eller kommentarer?